W Polsce na świątecznym stole musi pojawić się tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem, a także jaja na twardo, pasztet, biała kiełbasa, żur. Nie brakuje także słodkości. Różne rodzaje mazurka oraz babki to standardowe ciasta na Wielkanoc w każdym zakątku Polski. Do tego jesteśmy przyzwyczajeni i z takimi potrawami czujemy się dobrze. Czasem warto jednak wyjść poza strefę komfortu i wypróbować coś nowego. Jakie potrawy wielkanocne jada się gdzie indziej? Oto lista najciekawszych przepisów przypisanych do różnych krajów.
- Grecja – tym, co może najbardziej zaskoczyć, jest Magiritsa. Pod tą nazwą kryje się zupa z podrobów jagnięcych, przypominająca nasze flaczki. Według tradycji danie jada się o nietypowej porze. Konkretnie w Wielką Sobotę po północy, żeby symbolicznie podkreślić koniec wielkiego postu. Ta potrawa nazywana czasem „zupą baranka wielkanocnego” doprawiana jest w oryginalny sposób. Do garnka wraz z podrobami trafiają plasterki cytryny oraz liczne zioła. Inną grecką potrawą wielkanocną jest specjalny chleb nazywany Tsoureki. Wypieka się go z dodatkiem mielonych pestek wiśni. Pod względem smaku i konsystencji przypomina trochę słodką chałkę.
- Hiszpania – ciekawe tradycje kulinarne można odnaleźć też na Półwyspie Iberyjskim. Wielkanocne potrawy w Hiszpanii nieco różnią się od tych, które jada się tam na co dzień. Miłośnicy potraw z jaj powinni zwrócić uwagę na Huevos rellenos de atún. To rodzaj jajek faszerowanych, w których do zrobienia farszu używa się tuńczyka. Jako danie główne w Wielki Piątek jada się Soldaditos de Pavía – małe panierowane filety z dorsza, serwowane zawsze z czerwoną papryką. Tradycyjnym ciastem wielkanocnym w Hiszpanii jest natomiast Mona de Pascua, co oznacza w dosłownym tłumaczeniu wielkanocną małpę. Wypiek powinien być bogato zdobiony za pomocą posypki, jajeczek, a czasem nawet kolorowych piór. Im bardziej widowiskowo, tym lepiej!
- Wielka Brytania – Brytyjczycy także hucznie świętują święta wielkanocne. Z tej okazji jada się pieczoną jagnięcinę (Roast Lamb) lub wołowinę (Roast Beef). Na Wielki Piątek przygotowuje się Hot cross buns, czyli słodkie bułeczki z rodzynkami. Ich charakterystyczną cechą jest krzyż wycinany na wierzchu każdej z nich, a po upieczeniu wypełniany lukrem. Nie można też zapomnieć o Simnel cake – słodkim cieście z marcepanem i bakaliami, które w środku przypomina trochę polski keks.
- Włochy – Włosi uchodzą za religijnych. Nic zresztą dziwnego, w końcu to na terenie Italii znajduje się siedziba papieża. To także zobowiązuje do przygotowywania specjalnych potraw na święta wielkanocne. Włosi, podobnie jak Hiszpanie, znają jaja faszerowane, z tuńczykiem, które u nich nazywane są Uova sode ripiene. Tuńczyka miesza się z żółtkami, majonezem i kaparami, tworząc w ten sposób oryginalną przystawkę. Daniem o bogatej symbolice jest Torta Pasqualina – wytrawna tarta z kruchego ciasta wywodząca się z Genui. Według najstarszych receptur ciasto przygotowywało się z 33 arkuszy ciasta na pamiątkę 33 lat życia Chrystusa. Inna ciekawostka związana z tym ciastem to użycie jajek jako osobnego składnika, bez mieszania z pozostałymi. Surowe jaja umieszcza się w środku ciasta w specjalnych dołeczkach, gdzie pod wpływem pieczenia stopniowo się ścinają, tworząc smaczne wypełnienie.